Google+ Followers

Tuesday, February 11, 2014

Dah Lama Bebenor Tak Tengok Wayang Preview.

Assalammualaikum....

Semlm hari Selasa ( 11 Feb 2014 ),my housemate dpt 4 keping pas preview filem The Book Thief drpd majalah Expatriate Lifestyle.Pernah dengar tak nama majalah ni?Dia lebih kpd review tempat pelancongan,makan2 dan hotel2 kat Malaysia.Preview ini bermaksud memberi kpd peminat filem menjadi org yg pertama menontonnya sebelum ia ditayangkan secara umum di pawagam yg berdekatan.Masa collect tiket pada jam 8.30 mlm dan waktu tayangan plak jam 9.00 mlm.kitaorg ngam2 sampai jam 8.00 mlm.Kaunter tiket blom bukak then gi Mc Donald jap utk isi perot.Dah kenyang makan,kitaorg pon pegi la dkt kaunter utk amik tiket.Ngam2 bukak.Then kitaorg pon terus la stay kat situ.Duduk depan2 plak tu.So,org2 kat belakang tu ingat kitaorg beratur la kan....Panjang barisannnya.Hahahahahhaaha...Tepat jam 9.00 mlm,kami terus masuk ke hall 3 GSC Mid Valley.Mak aih.Sejuknya udara kt dlm tu.Seriously sejuk.Aku yg pakai blazer nih pon terasa kesejukannya.Ok la.Movie dah start...Then layan...In sinopsisnya...

The Book Thief.

Filem mengenai seorang perempuan muda yang bersemangat tinggi, Liesel Meminger yang telah menyaksikan kengerian Nazi Jerman sewaktu di bawah jagaan ibu bapa angkatnya. Gadis ini telah mencuri sebuah buku dan mula mengumpul buku-buku yang lain untuk belajar membaca sementara ibu bapanya telah menempatkan orang Yahudi di bawah tangga.


Poster Filem The Book Thief.


Sophie NĂ©lisse sbg Liesel Meminger.Rumah dah kena bom,still lg nmpk buku.


Kwn baik Liesel Meminger,Nico Liersch sbg Rudy Steiner....

Actually Liesel Meminger nih tak muda pon.Dia mcm budak2 lg.Backgroud dia masa Nazi dan penghapusan etnik Yahudi di Jerman.Ianya tak ditonjolkan sangat maybe kalau fakta salah,marah org Jerman.Cantik si Liesel Meminger nih.Mmmng cantik.Walaupon ceritanya jenis genre cerita berat,which is aku mmng tak pernah nak layan cerita2 mcm tu...tp The Book Thief sungguh aku suka.Aku bagi 4 bintang out of 5.Awesome..Suka sbb Liesel Meminger nih sukakan buku.Masa Nazi bakar,dia siap tunggu then curik sebuah.Dia mmng suka membaca.Ayah angkatnya sgt2 baik dan mak angkatnya suka membebel tp finally dia sayang dgn Liesel Meminger.Kwn baik dia meninggal masa perang.Begitu juga dgn mak dan ayah angkatnya.Part yg sgt meruntun jiwa.Akhirnya dia mencium juga kwn baik dia selepas meninggal.Sbbnya,kwn baik dia suka beat lumba lari.Kalau Liesel Meminger kalah,dia dpt cium Liesel Meminger.How sweet...Tp air mata aku tak jatuh semlm sbb sejuk sgt kat dlm hall tu sambil melawan kesakitan yg aku alami ini.So,bole la tgk kat pawagam apabila ditayangkan nanti pd 13hb Feb 2014.

Saturday, February 8, 2014

Pertama Kali Kena Masuk Wad.

Assalammualaikum....

28hb Januari aritu,aku pegi Hospital Kuala Lumpur (HKL).Sbbnya aku demam on and off dekat sebulan.Pelik kan...?Aku nih sebenar2nya tak suka nak gi hospital even klinik pon.Kalau general hospital lg aku tak suka actually.Sbbnya prosedur terlalu bnyk and everything kena buat sendiri.So,jam 9 pagi hari tu,selepas housemate aku yg baik hati drop aku kat HKL,aku terus pi ke ruang pendaftaran.Alhamdulillah prosesnya agak cepat dan aku just kena byr RM1 je sbb pertama kali dtg.Ntah la...Tak tau tu mmng bayaran yg dikenakan atau mmng bayaran pendaftaran.Tak pernah dtg HKL.So,dlm masa 20 minit,no. aku naik.Masuk la aku kat bilik no.7.As usual la...Doktor akan tanya sakit apa...Bla...bla...bla...Bila aku ckp yg aku demam almost sebulan,terperanjat dia.Terus ckp aku bakal kena masuk wad.Yes...My dream come true.Sbbnya aku pernah wish nak masuk wad seblom nih.Finally...Aku masuk jugak.Everything aku kena buat sendiri selepas tu.Doktor bg form suruh buat X-Ray,urin test,check gula dan check darah.Dekat sejam jugak la baru settle...Smpi aku berpeluh2 dan nak terlelap.Bila dah siap segala mala tu,aku pi blk bilik no.7 tu.Terus doktor suruh aku gi kaunter daftar masuk wad.Nightmare jugak...Hahahahahahha...Sbb apa,dorang bg aku ubat dan masukkan air melalui tgn...Oh ya Allah...Everything yg melibatkan jarum,aku mmng fobia...Mcm budak2 kan...?Hello...Sakit kot jarum nak dicucuk kat tangan kita....So,aku dimasukkan air.Mcm nih rupanya kena masuk air....Pandai pembantu perubatan tu cari urat kat tgn aku.Senang je dia cucuk...Sekejap dan tak brp nak sakit...Alhamdulillah...Pastu,abg driver dtg amik aku utk dibawa ke wad lelaki kat tingkat 3...Wad no. NW18A...Sehari je stay situ...Then kena pindah kat wad NW18B...Hari2 nurse akan check tekanan darah,bagi ubat apa ntah...pelik sbb kena buat mcm ubat kumur then baru telan dan masuk liquid antibiotik kat tgn aku.Proses masukkan liquid antibiotik tu mmng menyakitkan.Mmmng tak keruan gak masa mula2 masuk....Sbb bosan...Dengan makanan yg takde colours,air kosong and everything kosong la.Aku mmng makan tak abis plus...aku takleh bau nasi dan lauk2 lain...Mcm org pregnant plak...Aku asyik makan jambu batu asam boi je...Tu pon suruh housemate belikan.Alhamdulillah jugak sbb aku antara pesakit yg boleh bangun dan berjalan2 sana sini.Terima kasih pada kwn2 yg dtg melawat...Ramai jugak yg dtg...Terharu gila kot...Salah sorangnya kwn FB yg tak pernah jmp pon seblom nih...Rupa2nya dia tu lecturer kat tempat aku belajar dulu.Keciknya dunia....Terima kasih tak terhingga kepada Fadli Tazial dan Regeena Raudhah yg tak pernah jemu dtg tiap2 hari melawat aku.Terima kasih Kak Sue dan husband dtg melawat.Terima kasih jugak kpd Azmie Kamal,Mieroll Hakimi,Zack my housemate,Zack hubby Regeena Raudhah,Abot,Richard,Bella Baharom,Abg A.Y Ismail,Gee As-Salim,Ambran Bakar dan Shahliza Hasan.Terima kasih jugak kpd kwn2 compers yg tak jemu2 bg semangat dan berdoa.Walaupon kita jarang berjumpa,ukhwah yg terjalin sgt tinggi nilainya.Terima kasih banyak2 sbb doa kalian membuatkan aku sihat sehingga hari ini.Resultnya aku kena pi amik pada 24hb Februari ni.20hb Februari aku kena beri sampel yg bengkak kat leher nih kepada doktor pakar yg amat aku hangin seblom tu.Mcm tak reti buat kerja.Takpe la pengalaman aku jumpa doktor mcm tu.BTW,seminggu jugak la aku aku duduk wad.Sekian.

P/S : Aku sebenarnya tidak 100% sihat.Masih lg bengkak di bahagian leher.Apa2 pon,aku positif dengan penyakit yg Allah beri kat aku nih.