Google+ Followers

Monday, January 27, 2014

Aku Dah Kurus...Aku Nak Gemuk... :(

Assalammualaikum...

Mesti ingat aku diet bila baca tajuk entri nih kan...?Actually,aku kurus sebab sakit...Kwn2 aku semua tegur knp dah kurus dan tak kurang yg kata aku ok nmpk kurus...No..aku tak nak kurus sbb tak sihat...Aku lebih suka berisi tp sihat...Entri ini juga bukan untuk memohon atau menagih simpati,cuma ingin memberitahu bahawa satu2 penyakit tu akan memberi effect kepada tubuh badan kita...Sebelum nih aku notis berat badan aku dr 74 kg turun kpd 60 kg...Banyak tu...Aku bukan jenis manusia yg metabolismanya tinggi...Aku kuat makan apa...Cuma bila dah sakit nih,mkn pon tak brp nak...Tekak mcm2 nak makan itu ini,bila smpi depan hidung,jamah sesudu dua,terus berenti...Pelik kan...?Masa sakit ini juga la mcm2 benda terlintas aku nak makan...Contohnya,pulut mangga la...anggur hijau,anggur hitam,sambal sardin,tom yam dan yg tak pernah2 aku nak buat ialah minum air berkarbornat Fanta rasa oren...Aku lately jarang minum air2 mcm tu...Tetiba tekak terasa nak...Layan je la..Mesti tertanya2 apakah penyakit aku nih...?Doktor baru suspek aku kena tibi @ batuk kering @ Pulmonary Tuberculosis...Semua pelik sbb aku kan ada suntikan BCG...Baru stage 1 kalau betoi pon...Masih ada harapan utk pulih...Insya Allah...Aku actually positif je kalau kena sakit apa2 pon...Sbb sakit nih menghapus dosa2 kecik dan juga dugaan Allah untuk hamba2Nya..Setiap masa nak happy tak boleh la kan...?Tapi aku rindu dgn berat badan aku yg chubby...Semoga Allah makbulkan doa aku utk menjadi chubby semula dan memberi peluang kpd aku untuk mengingatiNya lagi...Insya Allah...Amin.....Doakan aku ya...

7 comments: