Google+ Followers

Tuesday, February 11, 2014

Dah Lama Bebenor Tak Tengok Wayang Preview.

Assalammualaikum....

Semlm hari Selasa ( 11 Feb 2014 ),my housemate dpt 4 keping pas preview filem The Book Thief drpd majalah Expatriate Lifestyle.Pernah dengar tak nama majalah ni?Dia lebih kpd review tempat pelancongan,makan2 dan hotel2 kat Malaysia.Preview ini bermaksud memberi kpd peminat filem menjadi org yg pertama menontonnya sebelum ia ditayangkan secara umum di pawagam yg berdekatan.Masa collect tiket pada jam 8.30 mlm dan waktu tayangan plak jam 9.00 mlm.kitaorg ngam2 sampai jam 8.00 mlm.Kaunter tiket blom bukak then gi Mc Donald jap utk isi perot.Dah kenyang makan,kitaorg pon pegi la dkt kaunter utk amik tiket.Ngam2 bukak.Then kitaorg pon terus la stay kat situ.Duduk depan2 plak tu.So,org2 kat belakang tu ingat kitaorg beratur la kan....Panjang barisannnya.Hahahahahhaaha...Tepat jam 9.00 mlm,kami terus masuk ke hall 3 GSC Mid Valley.Mak aih.Sejuknya udara kt dlm tu.Seriously sejuk.Aku yg pakai blazer nih pon terasa kesejukannya.Ok la.Movie dah start...Then layan...In sinopsisnya...

The Book Thief.

Filem mengenai seorang perempuan muda yang bersemangat tinggi, Liesel Meminger yang telah menyaksikan kengerian Nazi Jerman sewaktu di bawah jagaan ibu bapa angkatnya. Gadis ini telah mencuri sebuah buku dan mula mengumpul buku-buku yang lain untuk belajar membaca sementara ibu bapanya telah menempatkan orang Yahudi di bawah tangga.


Poster Filem The Book Thief.


Sophie NĂ©lisse sbg Liesel Meminger.Rumah dah kena bom,still lg nmpk buku.


Kwn baik Liesel Meminger,Nico Liersch sbg Rudy Steiner....

Actually Liesel Meminger nih tak muda pon.Dia mcm budak2 lg.Backgroud dia masa Nazi dan penghapusan etnik Yahudi di Jerman.Ianya tak ditonjolkan sangat maybe kalau fakta salah,marah org Jerman.Cantik si Liesel Meminger nih.Mmmng cantik.Walaupon ceritanya jenis genre cerita berat,which is aku mmng tak pernah nak layan cerita2 mcm tu...tp The Book Thief sungguh aku suka.Aku bagi 4 bintang out of 5.Awesome..Suka sbb Liesel Meminger nih sukakan buku.Masa Nazi bakar,dia siap tunggu then curik sebuah.Dia mmng suka membaca.Ayah angkatnya sgt2 baik dan mak angkatnya suka membebel tp finally dia sayang dgn Liesel Meminger.Kwn baik dia meninggal masa perang.Begitu juga dgn mak dan ayah angkatnya.Part yg sgt meruntun jiwa.Akhirnya dia mencium juga kwn baik dia selepas meninggal.Sbbnya,kwn baik dia suka beat lumba lari.Kalau Liesel Meminger kalah,dia dpt cium Liesel Meminger.How sweet...Tp air mata aku tak jatuh semlm sbb sejuk sgt kat dlm hall tu sambil melawan kesakitan yg aku alami ini.So,bole la tgk kat pawagam apabila ditayangkan nanti pd 13hb Feb 2014.

Saturday, February 8, 2014

Pertama Kali Kena Masuk Wad.

Assalammualaikum....

28hb Januari aritu,aku pegi Hospital Kuala Lumpur (HKL).Sbbnya aku demam on and off dekat sebulan.Pelik kan...?Aku nih sebenar2nya tak suka nak gi hospital even klinik pon.Kalau general hospital lg aku tak suka actually.Sbbnya prosedur terlalu bnyk and everything kena buat sendiri.So,jam 9 pagi hari tu,selepas housemate aku yg baik hati drop aku kat HKL,aku terus pi ke ruang pendaftaran.Alhamdulillah prosesnya agak cepat dan aku just kena byr RM1 je sbb pertama kali dtg.Ntah la...Tak tau tu mmng bayaran yg dikenakan atau mmng bayaran pendaftaran.Tak pernah dtg HKL.So,dlm masa 20 minit,no. aku naik.Masuk la aku kat bilik no.7.As usual la...Doktor akan tanya sakit apa...Bla...bla...bla...Bila aku ckp yg aku demam almost sebulan,terperanjat dia.Terus ckp aku bakal kena masuk wad.Yes...My dream come true.Sbbnya aku pernah wish nak masuk wad seblom nih.Finally...Aku masuk jugak.Everything aku kena buat sendiri selepas tu.Doktor bg form suruh buat X-Ray,urin test,check gula dan check darah.Dekat sejam jugak la baru settle...Smpi aku berpeluh2 dan nak terlelap.Bila dah siap segala mala tu,aku pi blk bilik no.7 tu.Terus doktor suruh aku gi kaunter daftar masuk wad.Nightmare jugak...Hahahahahahha...Sbb apa,dorang bg aku ubat dan masukkan air melalui tgn...Oh ya Allah...Everything yg melibatkan jarum,aku mmng fobia...Mcm budak2 kan...?Hello...Sakit kot jarum nak dicucuk kat tangan kita....So,aku dimasukkan air.Mcm nih rupanya kena masuk air....Pandai pembantu perubatan tu cari urat kat tgn aku.Senang je dia cucuk...Sekejap dan tak brp nak sakit...Alhamdulillah...Pastu,abg driver dtg amik aku utk dibawa ke wad lelaki kat tingkat 3...Wad no. NW18A...Sehari je stay situ...Then kena pindah kat wad NW18B...Hari2 nurse akan check tekanan darah,bagi ubat apa ntah...pelik sbb kena buat mcm ubat kumur then baru telan dan masuk liquid antibiotik kat tgn aku.Proses masukkan liquid antibiotik tu mmng menyakitkan.Mmmng tak keruan gak masa mula2 masuk....Sbb bosan...Dengan makanan yg takde colours,air kosong and everything kosong la.Aku mmng makan tak abis plus...aku takleh bau nasi dan lauk2 lain...Mcm org pregnant plak...Aku asyik makan jambu batu asam boi je...Tu pon suruh housemate belikan.Alhamdulillah jugak sbb aku antara pesakit yg boleh bangun dan berjalan2 sana sini.Terima kasih pada kwn2 yg dtg melawat...Ramai jugak yg dtg...Terharu gila kot...Salah sorangnya kwn FB yg tak pernah jmp pon seblom nih...Rupa2nya dia tu lecturer kat tempat aku belajar dulu.Keciknya dunia....Terima kasih tak terhingga kepada Fadli Tazial dan Regeena Raudhah yg tak pernah jemu dtg tiap2 hari melawat aku.Terima kasih Kak Sue dan husband dtg melawat.Terima kasih jugak kpd Azmie Kamal,Mieroll Hakimi,Zack my housemate,Zack hubby Regeena Raudhah,Abot,Richard,Bella Baharom,Abg A.Y Ismail,Gee As-Salim,Ambran Bakar dan Shahliza Hasan.Terima kasih jugak kpd kwn2 compers yg tak jemu2 bg semangat dan berdoa.Walaupon kita jarang berjumpa,ukhwah yg terjalin sgt tinggi nilainya.Terima kasih banyak2 sbb doa kalian membuatkan aku sihat sehingga hari ini.Resultnya aku kena pi amik pada 24hb Februari ni.20hb Februari aku kena beri sampel yg bengkak kat leher nih kepada doktor pakar yg amat aku hangin seblom tu.Mcm tak reti buat kerja.Takpe la pengalaman aku jumpa doktor mcm tu.BTW,seminggu jugak la aku aku duduk wad.Sekian.

P/S : Aku sebenarnya tidak 100% sihat.Masih lg bengkak di bahagian leher.Apa2 pon,aku positif dengan penyakit yg Allah beri kat aku nih.

Monday, January 27, 2014

Aku Dah Kurus...Aku Nak Gemuk... :(

Assalammualaikum...

Mesti ingat aku diet bila baca tajuk entri nih kan...?Actually,aku kurus sebab sakit...Kwn2 aku semua tegur knp dah kurus dan tak kurang yg kata aku ok nmpk kurus...No..aku tak nak kurus sbb tak sihat...Aku lebih suka berisi tp sihat...Entri ini juga bukan untuk memohon atau menagih simpati,cuma ingin memberitahu bahawa satu2 penyakit tu akan memberi effect kepada tubuh badan kita...Sebelum nih aku notis berat badan aku dr 74 kg turun kpd 60 kg...Banyak tu...Aku bukan jenis manusia yg metabolismanya tinggi...Aku kuat makan apa...Cuma bila dah sakit nih,mkn pon tak brp nak...Tekak mcm2 nak makan itu ini,bila smpi depan hidung,jamah sesudu dua,terus berenti...Pelik kan...?Masa sakit ini juga la mcm2 benda terlintas aku nak makan...Contohnya,pulut mangga la...anggur hijau,anggur hitam,sambal sardin,tom yam dan yg tak pernah2 aku nak buat ialah minum air berkarbornat Fanta rasa oren...Aku lately jarang minum air2 mcm tu...Tetiba tekak terasa nak...Layan je la..Mesti tertanya2 apakah penyakit aku nih...?Doktor baru suspek aku kena tibi @ batuk kering @ Pulmonary Tuberculosis...Semua pelik sbb aku kan ada suntikan BCG...Baru stage 1 kalau betoi pon...Masih ada harapan utk pulih...Insya Allah...Aku actually positif je kalau kena sakit apa2 pon...Sbb sakit nih menghapus dosa2 kecik dan juga dugaan Allah untuk hamba2Nya..Setiap masa nak happy tak boleh la kan...?Tapi aku rindu dgn berat badan aku yg chubby...Semoga Allah makbulkan doa aku utk menjadi chubby semula dan memberi peluang kpd aku untuk mengingatiNya lagi...Insya Allah...Amin.....Doakan aku ya...

Wednesday, January 22, 2014

Jemputan Makan-Makan Kat Samplings at Fourteenth kat Berjaya Times Square Hotel.

Assalammualaikum...
Nak cerita pasal event makan2 yg bernilai RM500 katanya...Aritu adalah masuk contest kat sini...http://www.asianfoodchannel.com/backtothestreets2/contest.html...rasa2nya bulan November aritu kot...Then,aku tak menang pon...Tp dpt la emel ajak join makan2 kat Samplings at Fourteenth kat Berjaya Times Square Hotel...First time makan kat situ...Jauh ya restoran tu dr lift hotel...Actually tempat2 makan2 tu more tu praktikal student kat Berjaya College University...Semua hidangan disediakan oleh Chef Malcolm Goh...Sesiapa yg tgk Asian Food Channel mesti familiar dgn rancangan Back To The Streets...Dia berpasangan dgn Zher Peen...One of TV personality kat Malaysia...Dulu dia kat rancangan 8TV Quickies...Standard la kalau hidangan course by course nih...Mesti comel2 je hidangannya kan...?Mmng sesuai dihidangkan utk org bercinta...Kenyang pon sbb bnyk minum air...Hidangan ini actually idea Chef Malcolm Goh dan dibantu oleh staff2 dia...Pengacara malam itu pula ialah Nadia Heng...Kenal tak...?Google please...Tak nak cerita...Cantiknya dia...Deborah Henry lg cantik sebenarnya...


Set up meja makan...


Antara tetamu jemputan...


Dapur penyediaan...Bole nampak apa yg chef2 tu buat...


Hidangan pertama....Roasted portabello pave with smoked garlic vinaigrette,mushroom tortellini with tomato fondue and herb salad.


Hidangan kedua...Salmon mi-cuit with pickled beets, cauliflower mousseline,potato chips and spiced butter sauce....Sedap gila this one... :)


Hidangan ketiga..Sous vide chicken with crispy skin, creamy leek stew,golden potatoes and red pepper emulsion...Yang nih pon sedap... :)


Dessert...Coconut ice cream with gula Melaka spheres...Yang nih aku paling suka...Aku memang suka benda2 manis actually... :)


Bersama geng satu meja...Meja no.5...Bergambar bersama Chef Malcolm Goh dan Zher Peen...Dlm pic nih jugak...Terjumpa kwn comper...Tak sangka...Mmng wish nak jumpa pon...Akhirnya jumpa jugak the gorgeous and beautiful Florina Daumin...Orgnya sgt2 peramah...Hello...aku pon friendly jugak la... :P


Gaya budak kampung masuk hotel...Maunya tak..Dah silap amik cutlery...Kena tegur dgn BFF..."Salah tu...Dari luar ke dalam"...Jakun kan...?Erkkkk.....Tak pernah belajar table etika dulu2... :(

Overall,puas hati la...Diadakan jugak sesi penyampaian hadiah kpd pemenang bertuah...Hmmmmm...GP dia mcm tak caya la dia bole buat time bwh 3 saat...Something wrong je...Huhuhu...Apa2pon mmng sudah tersurat rezeki dia...Dpt la baucer RM800 utk shopping kat Eu Yan Sang outlet...Bukan aku yg dapat ya...Tp GP winner tu...Aku dpt makan2 je...
Chow...Chin Chau...
Muahhhhhhhhhhh...

Sunday, January 19, 2014

Apa Istimewanya Restoran Chomey Ni...?

Assalammualaikum...
Selamat berhujung minggu semua...Aku takdenya nak berhujung minggu bagai..Kena keje demi sesuap meatball Ikea...Semlm aku cuti la jugak sbb dpt R/O Thaipusam...Cuti aku selalunya ari Jumaat...Thaipusam jatuh hari Jumaat,so dpt la ganti sehari cuti...Bila lg nak merasa cuti weekend kan...?So,aku dgn housemate aku decide la nak pi The Curve...Alaaaa...Dekat dgn umah je pon...Perot lapar time tu...So,pi la makan kat restoran Chomey katanya...1st time try...Authentic Kelantanese Cuisine katanya...Tp sedih la hidangannya...Portion tak meriah mana...Nama je gah...Sbb dh order,malas la nak angkat punggung blah...Aku order tom yam set...Tom yam dia sgt2 tak sedap...Rasa mcm singgang...Seriously kecewa...Housemate aku makan nasi tumpang...Nasinya lembik...Harga...?Sgt mahal kalo compare dgn mutu makanannya...Tobat aku tak nak pi makan kat situ lg...Not recommended la utk semua...Itu je aku nak cerita...Restoran selatan Thai Vicchuda lg sedap...Walaupon mahal,tp puas hati...Sekian...

Wednesday, January 15, 2014

Apabila Hati Sudah Busuk Dan Menipu Adalah Darah Daging Padanya.

Assalammualaikum...

Sedap jugak makan kangkung rebus cicah sambal belacan pedas segera brand Adabi yang Fouziah Ghous jadi pelakonnya...Kangkung belacan pon sedap gak...Berselera makan nasi...Eh..apa cita kangkung plak nih...?Back to the title...Kami ada kwn..Kami takde la rapat mana pon...Dulu masa awal2 kenal,mmng tak tau belang dia...Lately je makin terserlah belangnya...Suka buat cerita pasal kwn2 baik sendiri ya...Propa tu jgn ckp la...Sana sini org kena propa...Pasal gaji pon dia nak propa...Ckp dgn semua org gaji dia 11k...padahal tak smpi pon 6k lepas tolak EPF bagai...sedih kan...?Malu sgt ke nak ngaku gaji kecik...?Sudahnya,dia tak cukup duit jugak smpi ujung bulan...Pinjam dgn org sana sini...Pastu perihal kwn2,diceritakan kat kwn2 yg lain...Jumpa kwn lain,diceritakan plak pasal si anu...Mmng cite dia nak hot je...Tak bole langsung tgk org lebih drpd dia...Dah la tu,kwn2 semuanya diletakkan gelaran ikut mulut dia...Nak je aku tampar laju2...Haish...Stress la ada kwn mcm tu kan...?Apa...?Entri nih tak best...?Laaaa...Sape suruh ko baca...?Hahahahaha...Kidding...Muahhhh....

Thursday, January 9, 2014

Kenapa Aku Suka Shopping Online Kat Zalora ?

Assalammualaikum...
Hari tu aku buat 2 pembelian kat Zalora...Satu perfume dan satu lg kasut ( kasual shoe je..)...Tak sampai RM100 pon...Actually mmng aku letak bajet pon RM100 je kalo nak shopping...Tiba2 aku jumpa voucher kat dlm drawer tempat aku keje nih...Cheh..tiba2 kata dia...Padahal aku dah tau mmng ada voucher kat situ...Voucher tu hak milik rakan sekerja aku...Alaaaa...dia pon tak guna...Aku guna la...So,pembelian aku selepas guna voucher ialah RM78.40 je...Jika tidak,harga asal adalah RM98....Guna voucher tu,dpt la diskaun 20%...Gila tak suka...Then cara kerja dan servis dorang kat Zalora ni mmng cekap...Order arini,2 ari lepas tu dh terima...Pastu aku suka T&C pembayaran C.O.D ( Cash On Delivery )...Aku tak suka swipe2 kad kalau beli online ni...Better beringat seblom terkena....Even pembelian melalui debit card pon aku tak berapa nak suka... :-)




Harga Asal - RM49.00.

 EZRA Colour Blocking Slip On Espadrilles.


Grey/Blue/Light Blue Colour Blocking Slip On Espadrilles 

by EZRA.


- Canvas.

- Elastic detail at the front.

- Padded insole with brand detail.

- Rubber outsole.

P/S : Cantek ke...?Bole la..Aku suka sbb tapak dia

 getah..Dulu aku pernah beli sebijik mcm ni...Tp tapak

 dia mcm kanvas..Pastu,masa pi Paradigm,terjumpa

 minah Filipina pakai ...Hmmmm...sah2 la aku akan bg

 anak sedara aku kat JB nnt...Huhuhuhu... :-P




Harga Asal - RM70.00.
Harga Sekarang - RM49.00.


UDV Extreme features a fresh fruity fragrance from the 

house of Ulric de Varens.UDV Black is an aromatic and 

spicy masculine fragrance that encapsulates the spirit,

 liveliness and sophistication of a modern man. 


- Top notes : Lavender,Tarragon,Tonka Bean,Mint, 

Wormwood and Sage.

- Middle notes : Cinnamon,Cedar,Orange Blossom and 

Orris Root.

- Base notes : Musk,Benzoin and Vanilla.



P/S : Baunya ada sedikit hint mcm perfume 

Jean Paul Gaultier 

yang kaler biru bentuk badan lelaki tu...Tonka bean

 adalah bahan2 wajib utk perfume lelaki...Kadang2 

tobacco flower pon...Percayalah...gabungannya sungguh 

wangi dan menjadi...







Tuesday, January 7, 2014

Nilai-Nilai Kemanusiaan,Common Sense dan Keprihatinan Kita...

Assalammualaikum...
Macam mana dengan kehidupan di tahun baru ini?Dah terasa harga barang mahal?Dah rasa ke beli barang kena GST?Apa2pon...kehidupan perlu lah kita teruskan.Susah2 kita pon,ada lagi yang lebih susah.Malaysia nih antara negara terbaik yg selamat untuk dihuni.Aku sendiri pernah tanya customer2 aku dr mcm2 negara.Rata2,mereka suka dengan Malaysia dan siap ckp lg kalau bole nak stay kat Malaysia smpi bila2....Itu yg educated la...Kalau yg mcm penyangak dr Sulawesi guna ic pelesu tu,mmng aku teringin nak cincang lumat2...Bg anjing makan pon aku tak ralat...

Bukan itu aku nak bebel actually.Nih kes pasal ibu tiri dera anak pompuan umur 11 tahun.Disumbatnya cili kat anu budak tu.Gila ke apa...?Manalah sifat2 keibuan yg ada pada dirinya.Kokya pon mlm tadi tak dpt dr laki ko,jgn la budak tu ko dera mcm tu.Cer try test sumbat kat anu ko..Apa ko rasa...?Mcm sambal belacan ke...?Sedap tu gila...Akal letak kat lutut la mak cik umur 31 tahun tu.Padan muka stay dlm lokap.Si ayah plak jgn pejam mata je....Anak ko kot yg kena mcm tu...Jgn pandai buat je...Tak reti nak protect anak2 plak..

Tu satu la...ada lg kes aniaya haiwan..Kucing tu kot ko beri makan kat ular sawa...Bongok betul...Berangin je satu badan aku dengar...Nih org kata owner yg bangang abadi...Sebangang2 keldai,mamat nih lg bangang kot...Bodoh mcm makan taik sejak lahir...Semoga Allah memberikan hidayah dan sedikit karma utk diri beliau...Well,lately aku sering nmpk anak2 kucing yg mati kena langgar kat jln raya @ lebuhraya...Kdng2 aku terpikir...Pelik tu...mcm mana anak2 kucing yg kecik bole ada kat jln raya mcm tu...Tak kan lah kucing tu kot yg pergi sendiri kat atas jln dan main guling2...Aku seringkali lalu highway Kota Damansara dan highway Damansara...Kat situ jugak la aku selalu nmpk anak kucing mati kena lenyek....Hilang tumpuan aku masa bwk motor...Masa tu jugak la kepala otak aku pikir...Mesti ada something wrong kat anak2 kucing tu...Maybe ada org campak sbb tak nak bela dah...Kalo aku dpt,aku maki hamun je org mcm tu...

Dah la...penat dah nak bebel...Kita jumpa lain kali ya...

P/S : Semalam aku mengalirkan air mata kerana 2 cerita...Try klik kat bawah nih...Kalo korang tak menangis,korang mmng hati batu....

Sunday, January 5, 2014

Suka Dapat E-mel Macam Ni..Paham2 Je Lah...

Congratulations! You’ve won the GRAND prize for the SOTHYS contest on Time Out KL’s Get This for December 2013!
You have won:
1x SOTHYS Essential Set, worth RM629

Your prize will be ready for collection from 6 Jan (Monday) onwards. Please make arrangements to collect the prize from our office at:
Mongoose Publishing.

Collection may be made from 9am – 5pm, weekdays (excluding Public Holidays).
IF you are unable to collect your prize, please do send a representative to collect on your behalf. Just give me a heads up or ensure your rep mentions that he/she is collecting for you.

Wednesday, January 1, 2014

Malang Tahun Baru...Aku Redha Je...

Assalammualaikum...

Semalam tengah2 buat keje,tgn kanan terkena besi kat chiller...Apa lg,memancut2 darah kuar...Naik pitam kepala aku tengok darah sendiri...Aku dua tahun lepas br sedar yg aku tak bole tengok darah lama2...Nanti pening...Kalau aku dracula @ spesies vampire,dh lama aku sedut...Cantik warna darah aku...Mcm nak menangis pon ada semlm...Sakit kot...Dalam kelukaannya tu...Nampak isi warna putih...Well,aku jenis degil,my colleague suruh gi klinik....Isk...mati akal apa...Tak ingin aku...Sah2 nanti kena jahit...Tak mau la....Huduh tgn aku nnt...Tampal plaster sudah...Plaster colourful kan bnyk...Baru la fashionable sket...Semlm jugak,walau tgn berplaster bagai,aku gigih gi e@curve dgn satu tujuan ya...Nak beli CD Ning Baizura yang baru bertajuk Kekal...Aku nih mmng minat Ning sejak aku umur 16 tahun lagi( try teka umur aku skrng brp...?) :P ...Mak cik aku pantang dgn Ning...dia kata Ning tak pandai nyanyi...Biasalah kan...Telinga mak cik typical...Dorang suka lagu2 era dorang je...Then,my housemate a.k.a BFF ajak gi Pak John Steamboat...Dia belanja...Laju je langkah aku...Hahhahahaa....Gila nak tolak org belanja makan...?Seblom tu aku dh bgtau dia yg tgn aku sakit...Aku siap tipu lg aku ckp aku accident...Terus dia kata tak payah la kalo mcm tu...Terus balik je la...Oh no...makan beb...kena la pi...Rugi tu...Dah beli CD Ning Baizura dan CD Sugarbabes,terus kitaorg pi mkn steamboat...Takde la sedap mana...Jawapan staff dia dh la meragukan...Selalunya harga RM28++ je...Semlm jd RM36++ seorg...Alasannya ialah sebab public holiday...Eh..Kat banner korang takde plak tulis mcm tu...Menipu dlm diam...Dah melantak bagai nak rak ( walaupon takde la sgt...),aku terus balik...Malamnya,mcm nak demam...Kesan luka tu kot...Takpe la...Ujian Allah di tahun baru...Takde parut tak jantan la jwbnya...Nak gerak ibu jari pon sakit ni...Dah la gitu,keje tetap keje ya...No feeling2 nak ponteng...Lgpon customer order aku nak kena siapkan...Banyak gak tu...