Google+ Followers

Tuesday, January 7, 2014

Nilai-Nilai Kemanusiaan,Common Sense dan Keprihatinan Kita...

Assalammualaikum...
Macam mana dengan kehidupan di tahun baru ini?Dah terasa harga barang mahal?Dah rasa ke beli barang kena GST?Apa2pon...kehidupan perlu lah kita teruskan.Susah2 kita pon,ada lagi yang lebih susah.Malaysia nih antara negara terbaik yg selamat untuk dihuni.Aku sendiri pernah tanya customer2 aku dr mcm2 negara.Rata2,mereka suka dengan Malaysia dan siap ckp lg kalau bole nak stay kat Malaysia smpi bila2....Itu yg educated la...Kalau yg mcm penyangak dr Sulawesi guna ic pelesu tu,mmng aku teringin nak cincang lumat2...Bg anjing makan pon aku tak ralat...

Bukan itu aku nak bebel actually.Nih kes pasal ibu tiri dera anak pompuan umur 11 tahun.Disumbatnya cili kat anu budak tu.Gila ke apa...?Manalah sifat2 keibuan yg ada pada dirinya.Kokya pon mlm tadi tak dpt dr laki ko,jgn la budak tu ko dera mcm tu.Cer try test sumbat kat anu ko..Apa ko rasa...?Mcm sambal belacan ke...?Sedap tu gila...Akal letak kat lutut la mak cik umur 31 tahun tu.Padan muka stay dlm lokap.Si ayah plak jgn pejam mata je....Anak ko kot yg kena mcm tu...Jgn pandai buat je...Tak reti nak protect anak2 plak..

Tu satu la...ada lg kes aniaya haiwan..Kucing tu kot ko beri makan kat ular sawa...Bongok betul...Berangin je satu badan aku dengar...Nih org kata owner yg bangang abadi...Sebangang2 keldai,mamat nih lg bangang kot...Bodoh mcm makan taik sejak lahir...Semoga Allah memberikan hidayah dan sedikit karma utk diri beliau...Well,lately aku sering nmpk anak2 kucing yg mati kena langgar kat jln raya @ lebuhraya...Kdng2 aku terpikir...Pelik tu...mcm mana anak2 kucing yg kecik bole ada kat jln raya mcm tu...Tak kan lah kucing tu kot yg pergi sendiri kat atas jln dan main guling2...Aku seringkali lalu highway Kota Damansara dan highway Damansara...Kat situ jugak la aku selalu nmpk anak kucing mati kena lenyek....Hilang tumpuan aku masa bwk motor...Masa tu jugak la kepala otak aku pikir...Mesti ada something wrong kat anak2 kucing tu...Maybe ada org campak sbb tak nak bela dah...Kalo aku dpt,aku maki hamun je org mcm tu...

Dah la...penat dah nak bebel...Kita jumpa lain kali ya...

P/S : Semalam aku mengalirkan air mata kerana 2 cerita...Try klik kat bawah nih...Kalo korang tak menangis,korang mmng hati batu....

2 comments:

  1. mmg manusia zaman skrg hilang akal....mcm dah xder pilihan lain sgt....bukan darurat pun....nk hukum anak pun agak2 la...jgn sampai merosakkan...nk bg haiwan peliharaan mkn pun....mcm la xder makanan lain nk diberi sgt...

    ReplyDelete
  2. tu la...pelik2 manusia zaman skrng...makin pandai,makin hilang kewarasan fikiran naa....takut la...dah la kat malaysia nih mcm2 hal...

    ReplyDelete